Spinazie Quiche met Sesambodem (V)

Vanavond was het zo ver, na ruim 2 jaar werd het nu toch echt eens tijd om mijn quichevorm voor de eerste keer te gebruiken! Nooit eerder gebruikt omdat quiche meestal met bladerdeeg gemaakt wordt en ik dat zo weinig mogelijk probeer te eten. Maar toen ik inspiratie aan het opdoen was in mijn kookboeken vond ik in het Boek Gezond Genieten van Amber Albarda een recept voor een gezonde spinazietaart! Ik helemaal blij dus gelijk voor zondag ingepland.

Ik vond wel haar recept voor de vulling wat te ingewikkeld en teveel werk met teveel ingrediënten dus daar heb ik mijn eigen draai aangegeven. Maar de bodem, heerlijk! Ook dat is even werk om te maken want je maakt het deeg helemaal zelf, maar dat is het zeker waard! Binnenkort andere varianten proberen. Heb je een verzoekje? Laat een reactie achter en wie weet!



Tijd: 45 minuten voorbereiden + 50 minuten in de oven

De ingrediënten voor de bodem:

  • 50 gram havervlokken
  • 3 el sesamzaadjes
  • 160 g volkoren speltmeel
  • 1/2 tl bakpoeder
  • 1/2 tl (Himalaya) zeezout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 80 ml olijfolie
  • 80 ml water
  • Bloem om te bestuiven
  • Roomboter om in te vetten

De ingrediënten voor de vulling:
  • 1 flinke el roomboter
  • 1 witte ui
  • 1 kleine courgette (250 gram)
  • 300 g verse spinazie
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl chilipoeder
  • 1/2 tl (Himalaya)zeezout
  • Handvol verse basilicumblaadjes
  • 1 tl verse tijmblaadjes
  • 1 el witte wijn azijn
  • 250 g ricotta
  • 2 eieren
  • 1 el witte wijn azijn

Net voordat de quiche in de oven gaat


Bereiding:
  1. Vet de quichevorm in met boter. 
  2. Rooster de havervlokken en sesamzaadjes in een koekenpan zonder olie of vet gedurende zo'n 5 minuten. Doe deze dan samen met het speltmeel, de bakpoeder, het zout en de peper in de keukenmachine en maal fijn. Doe het in een grote beslagkom. Schenk de olijfolie in een maatbeker en doe er dan de water bij. Schenk dit in de beslagkom bij het meel en gebruik een handmixer met deeghaken om er deeg van te maken. Heb je een keukenmachine met deze functie dan kan dat natuurlijk ook. Is het goed gemengd? Kneed dan nog even met je handen.
  3. Rol het deeg uit op een met bloem bestoven werkblad tot een ronde lap en bekleed daarmee de quiche vorm. Zet de vorm in de koelkast en verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. 
  4. Dan kunnen we nu beginnen aan de vulling. Versnipper de ui en snijd de courgette in dunne plakjes die je dan weer doormidden snijd. Verhit de eetlepel roomboter in een hapjespan of wok en doe er de 3 geperste teentjes knoflook bij samen met de chilipoeder. Bak hierin de ui en courgette zo'n 10 minuten. 
  5. Ondertussen doe je de spinazie steeds in kleine beetjes (mijn keukenmachine is niet zo groot) in de keukenmachine en maal je fijn. doe dit in een kom en roer de ricotta en witte wijn azijn erdoorheen. Hak de basilicumblaadjes grof en doe dit samen met de tijmblaadjes bij de spinazie in de kom. Klop 2 eieren en roer dit ook door de spinazie. Wanneer de courgette en ui klaar zijn besprenkel je deze met zout en roer je dit ook door de spinazie heen. Verdeel je het geheel over de quichebodem. Bak de quiche 45-50 minuten in de oven. Laat even afkoelen voordat je de quiche aansnijd. 

Eetsmakelijk!


De vorm bekleden met deeg

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen