Het Belang van Ontbijt & Chocolade Pindakaas Havermout

Tijd voor een nieuw ontbijt recept! Het ontbijt is immers de belangrijkste maaltijd van de dag. Een cliché, dat weet ik, maar het is echt zo! Waarom? Omdat ons lichaam het de hele nacht zonder eten heeft moeten doen. Om optimaal te kunnen functioneren en presteren is het belangrijk om ons lichaam de energie te geven om dit te doen en laat voedsel nou net de belangrijkste energiebron zijn voor ons lichaam. Door goed te ontbijten zijn we in staat om ons goed te concentreren op het werk of op school; eigenlijk is ontbijten cruciaal voor onze concentratielevels. Ontbijt je niet? Dan gaan onze hersenen zich namelijk focussen op het opslaan van de energie die we nog over hebben met als gevolg een daling in je concentratievermogen. Zonde, aangezien het enige wat je hoeft te doen om dit te voorkomen is om te ontbijten.

Daarnaast zorgt ontbijten ervoor dat de darmen geactiveerd worden wat belangrijke is voor een goede stoelgang en opname van voedingsstoffen gedurende de dag. Onderzoek heeft laten zien dat mensen die ontbijten gedurende de dag meer vitamines en mineralen binnen krijgen. Daarnaast is ontbijt belangrijk om op gewicht te blijven. Het is wetenschappelijk aangetoond dat mensen die ontbijten in de regel een gezonder gewicht hebben dan de niet-ontbijters. Dit komt onder andere doordat je niet de neiging heb om andere maaltijden uit de breiden om toch voldoende energie binnen te krijgen. Wil je op gewicht blijven? Dan is het belangrijk de maaltijden evenwichtig te verspreiden over de dag en de eerste stap begint al bij het wakker worden!

Verder zorgt een gezond ontbijt dat de bloedsuikerspiegel niet teveel laat fluctueren (o.a. doordat het uit de juiste balans van koolhydraten, vetten en eiwitten bestaat) ervoor dat je minder snel ongezond gaat snacken gedurende de ochtend. Het gezonde ontbijt zorgt er namelijk voor dat onze insulineproductie gematigd blijft en dus blijft ons insuline niveau op de juiste waarde.

Inmiddels ook zo'n zin om te gaan ontbijten? Ik in ieder geval wel en dus is het tijd voor mijn meest populaire ontbijtrecept op social media van dit moment. Mijn chocolade pindakaas havermout. Elke keer dat ik dit eet krijg ik zoveel vragen naar het recept dat het tijd wordt jullie hierheen te verwijzen dus hier komt ie!


Het recept voor 1 persoon:

Tijd: 5 minuten

De ingrediënten:
 • 55 g havermout
 • 200 ml amandelmelk
 • 1 banaan
 • 1 appel
 • 1/4 tl kaneel
 • 1 tl cacao poeder
 • 1 flinke tl pindakaas
 • 1 el hazelnoten
 • 1 el lijnzaad
 • Optioneel: paar blauwe bessen

Bereiding:
 1. Doe de havermout met de amandelmelk, kaneel en het cacao poeder in een steelpan, zet op laag vuur en laat 5 minuten koken.
 2. Snijd gelijk de banaan in plakjes en doe deze er zo snel mogelijk bij. Snijd de appel in blokjes en voeg ook deze toe. Goed roeren en 1 tot 2 minuten later is de havermout alweer klaar. Ik laat hem eigenlijk nooit meer in de pan wellen, kost teveel tijd, en ik vind hem zo erg lekker! 
 3. Roer de lijnzaad door de havermout, doe in een kom, leg er wat achtergehouden plakjes banaan en stukjes appel op. Doe een theelepel pindakaas in het midden, bestrooi met een eetlepel hazelnoten (ik maak ze altijd iets kleiner in mijn vijzel, maar wel zo dat het nog duidelijk zichtbare stukken hazelnoot zijn) en eventueel blauwe bessen.

Eetsmakelijk!

2 opmerkingen:

 1. De pindakaas gooi je er gewoon bovenop? Ik mis die in de beschrijving volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja die doe ik aan het einde er gewoon op! Scherp dankje wel, ik ga het gelijk veranderen!

   Verwijderen