All About Cheat Meals

Tijd om het eens te hebben over cheat meals! Zoals jullie weten houdt ik een beetje de 80/20 regel aan. 80% van de tijd super gezond en 20% van de tijd iets minder gezond. Dit is voor mij de perfecte balans en maakt dat ik deze gezonde leefstijl ten aanzien van eten volhoud. Op deze manier ontzeg ik me eigenlijk weinig tot niks. Ik plan ze alleen wel een beetje in. Ik ga niet elke dag iets ongezonds eten, maar ik spreek met mezelf af dat in het weekend of als ik bij vrienden eten ben, uit eten ben, ik mag genieten van het moment en dus niet zo streng voor mezelf hoef te zijn. Zo kan ik er ook echt naar uitkijken en beter omgaan met de welbekende cravings.Cravings

Soms heb je ineens dat je zo'n trek krijgt in chocola, en nee dan niet de pure variant, maar in een stuk hazelnoot chocola dat je ook nergens anders meer aan kan denken. Ja, tegen beter weten in probeer ik me daar wel eens tegen te verzetten maar eigenlijk leidt dat er alleen maar toe dat ik van alles 'gezonds' ga lopen te eten maar de trek gaat daar niet van weg. Als gevolg heb ik veels te veel gesnackt en heb ik nog steeds dezelfde trek. Niet handig dus! Om hiermee om te gaan geef ik hier vaak aan toe. Nee, ik eet dan niet gelijk de hele reep maar wel een klein stukje. Anders kan het me helemaal gaan beheersen en als ik er dan aan toe geef dan gaan alle remmen los en eet ik wel die hele reep op met als gevolg dat ik misselijk op de bank zit en toch stiekem wel spijt heb.


Geniet van je Cheats!

Dus, als je cheat is het belangrijk ervan te genieten en je niet schuldig te voelen. Zeker niet als je de 80/20 regel aanhoudt! Schuldig voelen is nergens voor nodig, want af en toe een beetje cheaten, of het nu met chocola is, ijs, chips, broodje shoarma... maakt niet uit,  af en toe cheaten is in mijn ogen namelijk ook een soort van gezond.


'Cheaten met mate is ook gezond'

Waarom? Dat zal ik uitleggen. Ik geloof erin dat onze stofwisseling gewend raakt aan ons eetpatroon. Door 24 uur per dag, 7 dagen per week, elke maand van het jaar gezond te eten raakt je stofwisseling en ook je spijsvertering (specifiek je darmen) hieraan gewend. Het welbekende fenomeen is dat met brood. Ik heb in het begin maanden alleen speltbrood gegeten als ik al brood at. Toen ik op een gegeven moment uit eten was en wit brood at kreeg ik ontzettend kramp en was ik gelijk 2 dagen verstopt. Hetzelfde met rund- en varkensvlees, tijden niet gegeten omdat dit niet altijd even gezond is. Maar dat ik laatst een lekkere runderworst at was het raak, ja hoor kramp. Je lichaam is deze producten niet meer gewend en heeft moeite met het verwerken ervan. Tuurlijk geeft dit ook aan dat het inderdaad geen gezonde producten zijn, maar soms heb je geen keus en het is erg vervelend als je hele lichaam er dan van slag van is. Door af en toe met mate deze producten wel te eten blijven je darmen als het ware 'bij de les'.

Terug naar de stofwisseling. Door altijd gezond te eten wordt deze lui. Je stofwisseling raakt eraan gewend en gaat dit zien als iets normaals. Daardoor zal op een gegeven moment het effect van gezond eten minder zijn. Door af en toe bijvoorbeeld lekker een pizza te bestellen geef je als het ware je stofwisseling een optater. Het wordt eraan herinnerd dat het nog steeds aan het werk moet gaan.
Mijn favoriete cheats

Ow dit is een lastige! Dat wisselt namelijk ook per stemming maar we gaan een top 5 proberen te maken.
  1. Broodje Nutella! Ja met stip op 1, of gewoon nutella met een lepel, who cares?! Dit is nog beter dan een stukje hazelnoot chocolade. Maar ik haal het niet meer in huis, ik kan namelijk in één weekend de hele pot leeg lepelen, en nee dat is dus niet met mate of volgens 80/20 en tamelijk, eigenlijk heel erg, ongezond. Maar... bij ons op het werk staat er dus altijd een pot Nutella op tafel, zo om gratis gebruik van te maken. Toen ik daar ging werken sprak ik met mezelf af, oké, 1 keer per week mag ik een broodje met Nutella (Wel een speltbroodje natuurlijk). Maar omdat ik mezelf dat toesta is het inmiddels eens in de 2 en soms wel 3 weken geworden.
  2. Sushi! En dan vooral de All You Can Eat Sushi. Tuurlijk is de sushi zelf eigenlijk geen cheat meal. Verse vis, zeewier, rijst (ook al wit) eigenlijk niet zo erg. Maar we zitten nu in een sushi restaurant, en buiten de heerlijke nigiri's, maki's etcetera staan er ook allemaal gefrituurde lekkernijen op. Mijn favoriet: de dumplings, maar ook loempia's, gefrituurde garnalen en ga zo maar door. Tot nu toe blijf ik toch Sumo Amsterdam het lekkerst vinden en nu ik dit schrijf, ik moet snel weer sushi gaan eten haha.
  3. Wijn! Een lekker wijntje, of een koel biertje, gezellig met vrienden en vriendinnen... Heerlijk! Dan kan ik echt even genieten en goed ontspannen. Leuke gesprekken, een dansje op een goed feest en wie weet wat de avond nog gaat brengen?! Helaas bevat alcohol veel calorieën en helemaal geen voedingswaarde what so ever. En nee wijn ook niet, ondanks dat de basis druiven is. Maar eens in de week mag ik genieten van een lekker alcoholisch drankje. Soms blijft het er bij één, soms worden het er meer. Op vrijdag wel altijd met mate want zaterdagochtend is het tijd voor bootcamp ;)
  4. Chips! En dan specifiek de Lays Oven Baked Paprika Chips paprika. Ja ook echt paprika en ook echt de oven baked variant. Ik lastig? Nee joh helemaal niet. Maar hier kan ik toch van genieten. Lekker op de bank met een filmpje op of in de bios. Van tijd tot tijd helemaal niet zo erg. Ik eet dit misschien eens in de 6 weken, maar daardoor is het ook extra genieten op dat moment!
  5. Gesmolten kaas! Of het nu in een tosti is, in mijn goddelijke kip quesadilla's, over een pizza (en nee geen zelfgemaakte), dat maakt niet uit. In Brazilië had ik zelf een bord patat met ham en gesmolten kaas erop. Heerlijk! Ik krijg vaak de vraag waarom het cheaten is. Het antwoord is vrij simpel. Veel gesmolten kaas kan niet verwerkt worden door je darmen en dus levert het helemaal geen bruikbare voedingsstoffen maar wel de calorieën. Maar wat dat en gaat ben ik een echte Hollander en dus een kaaskop. Ik ben gek op kaas!


Natuurlijk zijn er nog meer dingen waar ik graag mee cheat, maar op dit moment zijn dit mijn favorieten.

Wat zijn jouw favoriete cheats?

Liefs,
Debbie 

2 opmerkingen: