Zoete Aardappel Brownie

Gisteren was het zover, het allereerste Healthy Living in Heels diner bij Deli-Caat in Amsterdam! Er zal snel een blog online komen met de foto's en ervaringen van gisteren! Ik ben nog steeds laaiend enthousiast hoe leuk het was maar de foto's moeten nog even verzameld worden. Het was, al zeg ik het zelf, een groot succes en ik heb ontzettend leuke mensen ontmoet. Om alvast een tipje van de sluier op te lichten, en wegens alle positieve reacties op het toetje ga ik daar nu alvast wat meer over vertellen!



Voor het toetje had ik gekozen om een chocoladeverrassing te maken! En wat was nou de verrassing? Dat de items niet van standaard ingrediënten waren gemaakt. Onderdeel van het toetje was mijn geweldig lekkere zoete aardappel brownie! Een brownie gemaakt van zoete aardappel? Ja zeker! En mijn god wat is dat lekker! Ik kan iedereen aanraden dit te maken. En wat ook ontzettend lekker is, wat stukjes brownie over je havermout of smoothiebowl in de ochtend!


Het recept voor 8-10 stuks


Bereidingstijd: 35 minuten + 15-20 minuten oven

Ingrediënten:
·         600 g zoete aardappels
·         60 g amandelmeel
·         100 g speltbloem
·         14 medjool dadels
·         4-5 el rauwe cacao
·         3 el honing of agavesiroop
·         zout
 Optioneel: pure chocolade druppels


Bereiding:
  1. Schil de zoete aardappels en stoom ze gedurende 20 minuten totdat ze zo zacht zijn dat ze bijna uit elkaar vallen. 
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Terwijl de aardappels op staan kun je alvast de dadels ontpitten. Meng ook alvast het amandelmeel, de speltbloem, cacao en een snufje zout in een grote beslagkom. Scheelt zometeen weer wat tijd. 
  3. Wanneer de aardappels lekker zacht en dus klaar zijn laat je deze even uitlekken. Pureer ze dan fijn met een aardappelstamper. Doe de ontpitte dadels in je keukenmachine en mix totdat deze fijn zijn. Voeg halverwege de zoete aardappelpuree toe zodat het lekker met elkaar mengt. Vergeet ook niet dit mengsel even te proeven, het is zo ontzettend lekker!
  4. Doe het aardappelmengsel bij de overige ingrediënten in de kom samen met de honing en meng goed door elkaar met een spatel of lepel. Roer eventueel zoveel chocoladedruppels erdoorheen als wenselijk. Vergeet ook nu niet te proeven en voeg naar smaak met cacao of zout toe. 
  5. Bekleed een brownie bakblik met bakpapier en schep het brownie mengsel erin.Strijk glad met de achterkant van een lepel of met een spatel en zet 15 minuten in de voorverwarmde oven. De brownie is klaar wanneer de punt van een mes er schoon uitkomt. Check altijd na 15 minuten hoe het ervoor staat, je kunt hem altijd weer terug in de oven zetten.

Geniet van dit geweldig lekkere en gezonde toetje of tussendoortje!



7 opmerkingen:

  1. Oeh, dit wil ik echt al tijden gaan proberen, binnenkort echt een keertje doen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk! Hopelijk bevalt deze brownie jou net zo goed als mij!

      liefs, debbie

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Ik zie je reactie nu pas! Sorry. Deze verkopen ze bij de biowinkel :)

      Verwijderen
    2. Ow maar ze zijn optioneel, ik heb ook een versie gemaakt zonder en die is ook heerlijk!

      Verwijderen
  3. Kan je ook iets anders gebruiken in plaats van de dadels? Ik zou het receptje graag een keer proberen en heb alle ingrediënten in huis, behalve de dadels :(

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het antwoord is eigenlijk nee, de dadels maken het namelijk zoet en brengen een bepaalde textuur met zich mee en die kan niet door iets anders vervangen worden. Sorry!

      Verwijderen