De Knoflookpers Test

Ja je leest het goed, het is tijd voor een knoflookpers test! Waarom? Omdat ik er inmiddels al een aantal heb versleten doordat ze kapot gingen of de één was nog slechter dan de ander. In 2015 had ik  3 verschillende knoflookpersen en daar heb ik toen de test mee gedaan. Echter in de afgelopen 3 jaar zin er natuurlijk meer persen langs gekomen en eerlijk is eerlijk, ik heb toch echt een nieuwe favoriet! En dus heb ik de test uitgebreid met deze. Ik bezit er op dit moment nog 4 en welke vind ik nou het beste en waar moet volgens mij een goede knoflookpers aan voldoen? Dat lees je in deze blog post. Want de criteria, die zijn niet veranderd.


Waar moet een goede knoflookpers aan voldoen?


Ik gebruik hem bijna dagelijks omdat ik knoflook gewoonweg een heerlijke smaakmaker aan mijn gerechten vind. Dus het belangrijkste is toch wel dat de knoflook makkelijk in gebruik is! Verder is het fijn als hij makkelijk schoon te maken is zodat niet je hele vingers naar de knoflook stinken als je ermee klaar bent. Tot slot is het in mijn ogen ook belangrijk dat de pers in staat is om echt de hele teen knoflook te persen op een klein velletje na. Niets zo irritant als dat er nog een halve teen knoflook in de pers achterblijft waardoor, als je meerdere teentjes wilt persen steeds eerst die halve teen eruit moet peuteren voor je er weer een nieuwe in kan doen. En omdat er zoveel achter blijft moet je altijd wel een extra teen, dat kost niet alleen knoflooktenen maar ook tijd en daar heb ik na het werk niet zo'n zin in ;).

Dus samengevat:
Voorwaarde 1: makkelijk in gebruik
Voorwaarde 2: makkelijk schoon te maken
Voorwaarde 3: een goede perskracht (lees er blijft niet een half teentje knoflook achter)


En dan nu naar de 4 kanshebbers op de titel Beste Knoflookpers!

Ik scoor ze op basis van de 3 voorwaarden en algemene ervaring en de maximale score is 5. 


No 1: Hema Knoflookpers
Prijs: €4,95


Oké we beginnen bij de pers die ik al het langs heb en die van mijn favoriete winkel komt: de Hema. En laat ik het dan maar gelijk zeggen, dit is een slechte knoflookpers en de eerste en enige miskoop die ik ooit bij de Hema heb gedaan. Deze knoflookpers is niet Hema waardig, helaas! Waarom niet? Omdat als je wilt persen je de handvatten soort van naast elkaar moet forceren/drukken omdat op elkaar niet genoeg kracht geeft. Dat is dus al een heel gedoe. Vervolgens blijft er ook ruim een halve teen achter dus hij voldoet ook niet aan voorwaarde 3. Je moet ook flink pulken om de rest van het teentje eruit te halen, ook al kan de inzet er wel uit dus bij voorwaarde 2 gaat het ook niet echt goed. Kortom, dit is een zeer slecht bestede 5 euro en krijgt dus 0 van de 5 sterren. 


Score Hema Knoflookpers: 


No 2: Ikea KONCIS Knoflookpers
Prijs: €2,99


De Ikea heeft 2 knoflookpersen in het assortiment en ik ben voor de goedkoopste gegaan en daar hebben we het dus nu over. In 2015 was dit de nummer 1. Ik vond hem ontzettend handig en ben er altijd ook nog steeds heel enthousiast over, want je krijgt een ontzettend goede prijs kwaliteit verhouding! Hij is super makkelijk in gebruik én heel belangrijk hij perst geweldig goed! Er blijft bijna niks achter in de uitneembare uitzet, slechts een klein velletje en dus kan ik snel en makkelijk meerdere teentjes achter elkaar persen. Ideaal! Enige minpuntje is dat je wel nog steeds dat laatste velletje eruit moet pulken met je vingers, en ik merk dat in de afgelopen jaren dat minpuntje eigen een steeds groter en irritanter minpunt is geworden. Maar wil je een goede budget knoflookpers dan maakt de perskracht en de prijs-kwaliteit verhouding dat op zich goed. En dus toch 4 van de 5 sterren.Score Ikea Knoflookpers: 


No 3: Joseph Joseph Rocker Knoflookpers
Prijs: €16,99 voor de roestvrijstalen variant. 


In 2014 zat in mijn nieuwjaarspakket van mijn werkgever de knoflookpers van Joseph Joseph genaamd Rocker o.a. verkrijgbaar bij www.cookinglife.nl. Ik heb de variant van geborsteld RVS Roestvrij staal. Wat natuurlijk gelijk opvalt is het stijlvolle design en hij is ook nog eens makkelijk in gebruik. Hij werkt wat anders dan de andere 2 want door een wiegende beweging te maken met de knoflookpers op een snijplank met het teentje knoflook ertussen wordt door de gaatjes van de pers de knoflook naar boven gedrukt. Deze kun je vervolgens makkelijk in de pan schuiven en wat is overgebleven op de plank kan zo hulp de prullenbak in geschoven worden zonder dat je het aan hoeft te raken met je handen. Dus makkelijk in gebruik? Ja zeker, al is het wel iets tijdrovender om meerdere teentjes achter elkaar te persen en ik vindt het eigenlijk ook wel gewoon ingewikkeld om ervoor te zorgen dat de teen niet weg wiebelt. Makkelijk schoon te maken? Ja! Je hoeft namelijk in principe niks met je handen aan te raken en als je hem schoonmaakt onder de kraan kun je hem voorzichtig over je handen en vingers wrijven om de knoflookgeur te minimaliseren. (Het schijnt dat roestvast staal de sterke geur van knoflook kan verwijderen, handig!). Goede perskracht? Helaas iets minder. Er blijft toch nog wel wat achter op de snijplank. Lang niet zoveel als die van de Hema, maar toch ook lang niet zo weinig als die van de Ikea. Gezien de hogere prijs, toch wel het fraaie design en de top schoonmaak mogelijkheden krijgt deze Joseph Joseph Rocker 3 van de 5 sterren.

Score Joseph Joseph Knoflookpers:


No 4: OXO Knoflookpers
Prijs: €17,99 bij Cookinglife (Adviesprijs €17,99)Tot slot, de OXO knoflookpers. Een nieuwer model welke aangeprezen word met de woorden: ergonomisch in gebruik, eenvoudig met één hand persen, vaatwasbestendig én Anti-slip handvat. Ik vindt deze samenvatting eigenlijk niet volstaan, je raakt er nu niet heel erg direct enthousiast van. Terwijl ik dit wel ben! Het is oprecht een geweldige knoflookpers! Hij is heel makkelijk in gebruik, beetje groot, maar kan hem nog steeds prima vasthouden en hij heeft een hele goede perskracht! Plet echt je hele teentje knoflook én heeft een groot knoflookreservoir waardoor je makkelijk 2 teentjes tegelijk kan persen. Er blijft weinig achter, en wat er achter blijft is makkelijk te verwijderen door het ingebouwde schoonmaaksysteem. Je vouwt simpelweg de hendels om en met het rode rubber druk je zo door de gaatjes heen waardoor het overgebleven velletje in één beweging eruit te halen is. Wat makkelijk gaat, omdat het een groot reservoir is, dus je hoeft niet zo te pielen als bij de knoflookpers van de Ikea. De OXO knoflookpers krijgt de hoogste score, namelijk 5 van de 5 sterren! Het is mijn absolutie favoriet en geweldig fijn in gebruik. 


Score Oxo-Knoflookpers: 


En de winnaar is dus de Oxo-Knoflookpers! Ik ben er in ieder geval laaiend enthousiast over en dan met name doordat hij super makkelijk en snel in gebruik is. Hij benut elk beetje knoflook. En als bonus is hij ook nog ontzettend makkelijk schoon te maken, een topper dus!
9 opmerkingen:

 1. Jaa een geweldig ding van de ikea! Doet zijn werk en is ook nog eens super goedkoop.. Het die van mij al jaren

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Top! Goed ook om te horen dat hij jaren meegaat ;) zolang heb ik de mijne namelijk nog niet

   Verwijderen
 2. slechtste pers die er is!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik pers net ijzer en/of aluminium in me eten omdat de pers het niet meer kan hebben, alleen knoflook pers ik ermee! dit is al de 3de.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Vol verwachting ben ik de test gaan lezen, aangezien ik dezelfde selectiecriteria heb. Vervolgens jammer om te lezen dat je één van de criteria, nl het schoonmaken, totaal negeert. Ik had gehoopt op een beter alternatief. Helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi, nou niet zozeer genegeerd alwel dat ik het persen van de Ikea knoflookpers zo fijn vindt ten opzichte van de andere 2 dat ik het iets moeilijkere schoonmaken voor lief neem :)

   Verwijderen
 5. Ik vind de Ikea pers goed alleen kwetsbaar,na een aantal jaren laat de buitenste laag los,niet gezond dus.Groet van Jeetje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn Ikea pers is na 100 teentjes dwars door. De onderkant eruit geperst. Ik ben dus op zoek naar iets degelijkers

  BeantwoordenVerwijderen
 7. De beste knoflookpers is echt de Garlicmaster echt er is geen betere.

  BeantwoordenVerwijderen