De mooie voedselmachine door Giulia Enders

Één van de cadeau's die ik voor kerst heb gekregen was het nieuwe boek van Giulia Enders over de charme van je darmen. Nadat ik haar ontzettend enthousiast heb horen vertellen over de darmen, een onderschat orgaan, bij de RTL Late Night show van Humberto Tan (klik hier voor een fragment) was ik gelijk erg benieuwd! Ik dacht daar wil ik ook meer over weten. Toen vroeg toevallig ook mijn moeder of ik wou nadenken over een kerstcadeau en dus werd dat natuurlijk dit boek.
Het boek is inmiddels een bestseller en er wordt een boekje opengedaan over de wetenschap van onze darmen en onze spijsvertering. Ik hoor je denken, wetenschap?! Nou dat gaat mij te ver, maar het boek is juist voor de leek geschreven. Wat aan de ene kant goed is, want nu is het voor iedereen toegankelijk en ik ben zelf van mening, net als Giulia Enders, dat de darmen één van de belangrijkste organen in ons lichaam zijn en dat we hier met ze allen veel beter naar moeten luisteren! Maar aan de andere kant vond ik het toch wel heel kinderlijk omschreven en wordt er soms zoveel herhaald of op zo'n toon geschreven dat ik denk, nou dat had wel een tikkeltje minder gemogen. Dat maakte ook dat ik het boek niet in één keer heb uitgelezen, maar steeds kleine stukjes heb gelezen zodat ik mij daaraan niet ga irriteren. Maar misschien ben ik dan ook wel de verkeerde doelgroep aangezien ik zelf nu ook mijn proefschrift aan het afronden ben en juist gewend ben heel wetenschappelijke stukken te lezen. Want in plaats van kinderlijk kan de schrijfstijl en de afbeeldingen gemaakt door haar zus om alles nog eens verder te verduidelijken, ook omschreven worden door grappig en droog komisch. Er zitten alledaagse voorbeelden in waarvan ik inderdaad denk dat iedereen het daardoor gaat begrijpen. En dat is belangrijk!

Het boek is opgebouwd uit 3 delen:

  1. de charme van je darmen
  2. het zenuwstelsel van de darm
  3. de wereld van de micro-organismen
Het eerste deel gaat over hoe de darmen nu precies werken en hoe ze eruit zien en ontstaan. Vervolgens wordt er in deel 2 ingegaan op het zenuwstelsel van de darmen en welke rol dit speelt in ons hele lichaam. Je krijgt meer informatie over het effect van voedsel op onze darmen maar ook op de hersenen en hoe darmziektes en voeding onze mentale gezondheid beïnvloeden. In het laatste deel, deel 3, wordt er aandacht besteed aan het leven in de darmen en alle miljarden bacteriën die er leven en de invloed van voedsel hierop. 

Er staan een hoop leuke weetjes in het boek gebaseerd op de wetenschap, maar in een publieke toegankelijk jasje, zo kun je beter poepen met je voeten op een krukje want de hurkhouding is de natuurlijke houding om te poepen, moet je beter kijken naar je poep en wordt er uitgelegd hoe je poep er idealiter uit moet zien. En dat vind ik een groot pluspunt aan het boek! Wellicht was niet alle informatie nieuw voor mij, maar ik heb er wel veel leuke dingen uit opgestoken en dat had ik niet willen missen. 

Achterin staan nog de gebruikte bronnen en dat vind ik super! Zo kun je altijd zelf nog iets terugzoeken en als wetenschapper hou ik daarvan. 

Het hoofddoel van het boek is niet om kant en klare tips te geven over wat je moet eten om je darmen zo gezond mogelijk te houden, maar het is meer om de lezer mee te nemen in de wetenschappelijke feitjes en om je op de hoogte te brengen van de werking van de darmen. En dat is leuk! 

Overall score (max. 5): Uitgeverij: Luitingh-Sijthof B.V. Amsterdam
Verschenen: Oktober 2014
ISBN: 9789024565863
Paperback: €17,95
Ebook: €12.99

Geen opmerkingen:

Een reactie posten