Kip Tikka Masala

Afgelopen vrijdag kwamen er 2 vriendinnen eten en van hun had ik het boek Comfort Food van Jamie Oliver gehad. En daar moest ik natuurlijk iets uit maken! Het werd gelijk het eerste recept, hoewel met veel wijzigingen en daarom komt hier mijn versie van de chicken tikka masala, een Indiase curry. Schrik niet van alle kruiden die je nodig hebt! Als je net als ik vaak zelf kookt dan heb je dit waarschijnlijk allemaal gewoon in de voorraadkast staan en anders wordt het echt tijd even naar de toko te gaan en de kruiden in te slaan. Ze zijn namelijk niet alleen erg lekker in curry, maar ook in bijvoorbeeld couscous of om gehakt mee te kruiden.

Waarom dit recept? Omdat één heel erg houd van koriander. Die eet het liefst een heel bosje op en ik overdrijf niet haha. En voor de ander omdat ik weet dat ze van curry houdt en met kip kan het nooit misgaan. Ik werkte thuis en dus kon ik mooi de kip vroeg al marineren zodat de smaken lekker erin trekken. Nog iets over de achtergrond van het gerecht.



Het recept voor 3-4 personen:

Tijd: 40 minuten + 2 uur marineren.

De ingrediënten:

  • 400 g kipfilet
  • 200 g bruine basmati rijst
  • 1 ui
  • 1 rode Spaanse peper
  • 1 grote zoete punt paprika
  • 400 g kikkererwten
  • 1 bosje verse koriander (15 gram)
  • 1 stukje gember (duimgrootte)
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 citroen
  • 1 blik gepelde tomaten (400 gram)
  • 1 blik kokosmelk (400 ml)
  • 1 blokje kippenbouillon
  • 3 el yoghurt + extra voor erbij
  • 3 el gemalen amandelen
  • 1/2 tl gemalen kruidnagel
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 2 tl paprikapoeder
  • 1 tl garam masala
  • 1 tl gedroogde koriander
  • 1 tl kurkuma
  • Zout & peper
  • Olijfolie

Bereiding:
  1. We beginnen met het marineren van de kip. Dit moet minimaal 2 uur in de koelkast staan. Maar je kan het eventueel ook al de dag ervoor maken. Doe voor de marinade 1/2 tl gemalen kruidnagel, komijn, garam masala en 1 tl paprikapoeder in een kleine droge koekenpan en rooster 1 minuut om de smaak los te laten komen. Doe het in een kom en rasp er de schil van een 1/2 citroen bij. Doe het sap van de 1/2 citroen erbij, 3 geperste teentjes knoflook, de geraspte gember, 3 el yoghurt en zeezout. Snijd de kipfilets in stukken van gelijke grootte en masseer de marinade er goed in. Zet de schaal afgedekt minstens 2 uur in de koelkast.
  2. Tijd om te koken! Pel de ui en het overgebleven teentje knoflook en snijd samen met de Spaanse peper en de steeltjes van de koriander (bewaar de blaadjes voor later!) fijn. Zet dit met een scheutje olijfolie in een hapjespan op matig tot hoog vuur en blijf zo'n 15 minuten regelmatig roeren tot ze goudbruin zijn. 
  3. Zet ondertussen ook de rijst op en volg de aanwijzingen op de verpakking. Als vuistregel kun je vaak gebruiken 1 kop rijst met 2 koppen water. 
  4. Voeg na de 15 minuten de in stukjes gesneden zoete punt paprika, de gedroogde koriander, kurkuma, de resterende theelepel paprikapoeder, wat peper en 1/2 tl garam masala toe. Met na 2 minuten ook de gemalen amandelen en rooster deze. Doe er dan de gepelde tomaten bij, verkruimel het bouillonblokje erover en giet 150 ml kokend water in de pan. Laat 5 minuten pruttelen en voeg dan de kokosmelk toe (altijd goed schudden voor gebruik). Laat de saus vervolgens zo'n 20 minuten zachtjes pruttelen zodat hij wat meer indikt. Voeg na 5 minuten de kikkererwten toe en blijf regelmatig roeren. Vergeet niet te proeven en breng hem perfect op smaak. 
  5. Terwijl de saus staat te pruttelen haal jij de kip uit de koelkast en bak je deze in een andere koekenpan of hapjespan op matig-hoog vuur in zo'n 8-10 minuten gaar. Roer deze aan het eind wanneer ze gaar zijn door de saus en doe er nog het sap van een halve citroen bij. Laat nog 2 minuten staan. 
  6. Roer er wat extra yoghurt doorheen en strooi wat korianderblaadjes erover en serveer dan met de rijst. 

Eetsmakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen