Zalmpastei van Filodeeg

Zaterdag hing ik na Bootcamp even voor de tv, te wachten tot het iets minder hard zou regenen zodat ik niet weer nat werd met boodschappen doen, ik was immers net een beetje opgewarmd na een koude bootcamp. En toen zappte ik langs 24Kitchen en daar was een Save with Jamie Marathon. Laat ik dat boek nou ook in de kast staan! Maar tot op heden was ik er niet zo door geïnspireerd maar dat is inmiddels door het programma zeker gebeurt en ik kon dan ook niet wachten om deze zalmpastei te maken toen ik deze zag op tv.

Ik hoor je vragen, maar waarom was je dan niet geïnspireerd door dit kookboek, het is toch je favoriete kok? Klopt! Maar ik vond op het eerste gezicht de recepten vrij ingewikkeld, lang duren, en met ook best dure ingrediënten. Maar dat blijkt wel mee te vallen. Ja het duurt lang, maar dat is het in dit geval ook zeker waard! Plus het staat 50 minuten in de oven, in het weekend natuurlijk geen probleem en het is een grote pastei en ik kan dus prima hier nog een keertje van lunchen. Heerlijk en dat heb ik ook gedaan vandaag.



Het recept voor 4-6 personen:


De ingrediënten:

  • 3 preien
  • 2 courgettes
  • 3 eieren
  • 200 g gerookte zalm
  • 100 g feta kaas
  • 200 g filodeeg
  • Geraspte Parmezaanse kaas (ongeveer 15 gram)
  • 3 takjes tijm
  • handvol verse basilicum
  • 1/2 citroen
  • Zout en Peper
  • Olijfolie



Bereiding:
  1. Maak de prei en courgette schoon, snijd ze in grove stukjes en doe ze met een scheut olijfolie en de blaadjes tijm in een hapjespan op laag vuur. Kook ze zo'n 30 minuten zachtjes waarvan de eerste 15 minuten met de deksel op de pan. Vergeet niet ondertussen te roeren! Op deze manier worden de groenten heerlijk zacht en wordt het wat zoeter. Voeg aan het einde zout en peper toe en laat 10 minuutjes afkoelen in een vergiet.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snipper de zalm en verkruimel de feta en roer deze samen met de eieren, wat gescheurde basilicum blaadjes en het sap van een halve kleine citroen door het iets afgekoelde groentemengsel in een kom of in de pan (niet in het vergiet). 
  3. Vet een ovenschaal of quiche vorm in met olijfolie, week eventueel de filodeeg bladeren kort in heet water zodat ze wat soepeler zijn en niet breken en leg ze overlappend in de schaal zodat ze ruim over de rand hangen zodat het ook genoeg is om de bovenkant weer te bedekken bij het terug vouwen. Vergeet niet het deeg gaandeweg lichtjes met olijfolie te bestrijken. 
  4. Schep de zalm-groente vulling erin en vouw de overhangende randen filodeeg losjes naar binnen om een soort deksel te maken. Dat mag allemaal best een beetje rommelig. Bestrijk ook de bovenkant met een dun laagje olijfolie en rasp er de Parmezaanse kaas over. 
  5. Zet de pastei 50 minuten in de oven zodat het goudbruin en krokant is als deze eruit komt. 

Lekker met: een salade van romainesla met komkommer en olijfolie dressing.

Eetsmakelijk!



Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen