Zoete Aardappelsalade met Gehaktballetjes op een spiesje

Regelmatig krijg ik leuke mails of post. En zo ook van Helmi uit Curacao of ik haar nieuwe kookboek dat vanaf nu ook in Nederland te koop is wou reviewen. Maar natuurlijk! Ik hou van kookboeken en helemaal van boeken die net even iets anders zijn dan anders. Eentje over de Carabische keuken stond nog niet in mijn boekenkast dus ik was gelijk enthousiast. En terecht! Wat een leuk boek met heerlijke Zomerse gerechten waar je blij van wordt. Modern Caribbean flavors is gewoon verkrijgbaar bij bol.com, wel alleen in het Engels maar er staan leuke recepten in. Sommige wel met iets te moeilijke ingrediënten voor mij, maar als ik straks meer tijd heb ga ik er zeker meer uit maken!


Vandaag wel gelijk de zoete aardappelsalade gemaakt. Wat een goed idee! Zo stom dat ik hier zelf nooit aan gedacht heb. In het boek stond, lekker voor bij de barbecue. Een snelle blik naar buiten, nee het is toch echt geen bbq-weer hier in Nederland. Maar gehaktballetjes ala shaslick stick waren natuurlijk ook zo gemaakt op het fornuis. Een heerlijke combi! En uiteraard vindt je hieronder het recept!Het recept voor 1 persoon:De ingrediënten voor de zoete aardappelsalade uit Modern Carribean Flavors met mijn eigen twist:

 • 2 zoete aardappels van totaal zo'n 250 gram
 • 1,5 el mayonaise
 • 1/2 tl mosterd
 • 1 tl rode wijn azijn
 • 1/2 klein rood uitje fijngesneden
 • verse peterselie naar smaak
 • Zout en peper
Volgens het originele recept moesten er ook nog gesneden bosuitjes en een teentje knoflook doorheen. Maar die was ik beide vergeten te halen, oeps. Ook zonder erg lekker!

De ingrediënten voor de gehaktbal spiesjes:
 • 250 g rundergehakt
 • 1/2 rode ui
 • 2 tot 3 el havermout
 • 1 ei
 • 1 tl zwart sesamzaad
 • 1 tl paprikapoeder
 • 1 tl koriander
 • 1/2 tl komijnzaad
 • 1/2 tl chilipoeder
 • roomboter
 • olijfolie
 • paprika en courgette plakjes

Bereiding:
 1. Je kunt de aardappelsalade maken met aardappels met of zonder schil. Helmi doet het met schil, maar die vind ik nooit zo lekker van de zoete aardappel. En dus heb ik in plaats van ze even schoonschrobben, gewoon geschild en ik blokjes van zo'n 2 cm gesneden. Onder water zetten en dan met een beetje zout zo'n 10-12 minuten koken. Je wilt niet dat ze te zacht worden want dan wordt het puree.
 2. Ondertussen snijd je de rode ui fijn, de peterselie en meng je alle overige ingrediënten voor de aardappelsalade in een kom. 
 3. Na het koken afgieten en uit laten stomen in het vergiet. Wanneer iets afgekoeld, door de saus en deze is al klaar.
 4. Tijdens het koken van de aardappel maak ik ook alvast mijn gehaktballetjes. Hiervoor snijd je de andere helft van de rode ui fijn en deze doe je met alle andere ingrediënten (behalve de boter en olie) in een kom en meng je deze goed met je handen. Draai er zo'n 6 balletjes van. 
 5. Verwarm een klont roomboter met een scheutje olijfolie in een hapjespan of matig tot hoog vuur, wanneer gesmolten doe je de balletjes erin en bak je deze zo'n 6-8 minuten tot ze bruin en gaar zijn. Rijg ze dan aan satéprikkers. 
 6. De paprika en courgette kun je grillen, maar je kunt zo ook rauw op de spiesjes doen en opeten. 
 7. Serveer met de aardappelsalade en eventueel saus. Ik had een mix van knoflooksaus en ketchup!

Eetsmakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten