Zoete aardappel stamppot met Kipgehaktballetjes

Tijdens de wintermaanden en de kou buiten vind ik het heerlijk om lekker thuis te koken en gezellig te eten. Daar horen natuurlijk ook winterse maaltijden bij! Zoete aardappel is favoriet bij ons thuis en een heerlijke stamppot kon deze maand dan ook niet ontbreken. En dus zette ik gisteren een heerlijke zoete aardappel stamppot met de laatste zak spinazie uit de winkel op tafel.



Het recept voor 2 personen:

Tijd: 30 minuten

De ingrediënten voor de stamppot:
  • 600 gram zoete aardappels
  • 2 flinke handen spinazie (rucola is een goede vervanger)
  • feta kaas
  • Peper en Zout

De ingrediënten voor de kipgehaktballetjes:
  • 300 gram kipgehakt
  • 1 kleine witte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ei
  • 35 gr paneermeel
  • 1 tl sesamzaadjes
  • 1 el paprikapoeder
  • 1/2 tl chilipoeder
  • 1/2 tl komijnzaad
  • 1 tl peterselie
  • Zout & Peper
  • Olijfolie 
  • Roomboter

Besparingstip!
Kipgehakt koop je in verpakkingen van 300 gram. Maar voor 2 personen heb je ook prima genoeg aan 200 gram kipgehakt. Maar ik maak wel het hele gehaktmengsel, en ik maak er 1 kipburger van en van de rest gehaktballetjes. Lekker voor de volgende dag op een broodje of met gegrilde groente!

Bereiding:
  1. Schil de zoete aardappels en snijd deze in blokjes of schijfjes van ongeveer dezelfde grootte en zet deze alvast klaar in de pan. Kook ook alvast ruim een liter water in de waterkoker. Kook vervolgens de zoete aardappels met een beetje zout zo'n 10 minuten tot ze lekker zacht zijn.
  2. Versnipper de ui en doe deze samen met alle andere ingrediënten (behalve de olijfolie en roomboter) in een kom en kneed het geheel goed zodat alles gemengd is. Rol er dan kleine balletjes van.
  3. Verwarm een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in een hapjespan op matig tot hoog vuur. Bak de gehaktballetjes 1 tot 2 minuten aan en draai dan het vuur naar laag tot matig. Binnen een minuut of 6-8 zouden de balletjes precies goed gaar en goudbruin moeten zijn. Dit is afhankelijk van de grootte van de gehaktballen. Houdt ze dus goed in de gaten omdat als je ze te lang bakt ze droog kunnen worden en dat willen we natuurlijk niet! Draai ze regelmatig zodat alle kanten meerdere keren aan de beurt komen. 
  4. Snijd ondertussen ook de feta kaas in blokjes, of verkruimel deze in een schaaltje.
  5. Wanneer de zoete aardappel gaar is, giet je deze af. Doe er peper en zout bij en een klein klontje roomboter en stamp de zoete aardappel met een stamper. Doe er de spinazie bij en stamp nog even door zodat het goed door elkaar zit. 
  6. Serveer de stamppot met de kipgehaktballetjes erop en maak af met de stukjes feta kaas.

Eetsmakelijk!


Varatietip!
Geen zin in zoveel gedoe, eet dan gewoon lekker een rookworst erbij in plaats van kipgehaktballetjes, ook heerlijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen